• 0 (545) 117 05 05
  • info@profdrmelihcekinmez.com
  • Central Plaza
Beyin Tümörleri

Beyin Tümörleri

Beyin tümörleri, beyin dokusunda anormal hücrelerin kontrolsüz şekilde büyümesi ve çoğalması sonucu oluşan kitlelerdir. Beyin tümörleri, beyin içerisinde veya beyin zarları (meninksler) arasında oluşabilir. Beyin tümörleri genellikle iyi huylu (benign) veya kötü huylu (malignant) olarak sınıflandırılır.

İyi huylu beyin tümörleri, çevre dokuya yayılmaz ve genellikle yavaş büyür. Bu tür tümörler genellikle cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir ve genellikle tekrarlama eğilimi göstermezler.

Kötü huylu beyin tümörleri ise hızlı bir şekilde büyüme eğilimindedirler ve çevre dokuya yayılabilirler. Kötü huylu tümörler kanserli hücreler içerir ve tedavi edilmezlerse beyin fonksiyonlarını etkileyebilir ve yayılım yaparak diğer bölgelere metastaz yapabilirler. Tedavi genellikle cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi gibi yöntemlerin kombinasyonunu içerir.

Beyin tümörlerinin belirtileri, tümörün boyutu, konumu ve büyüme hızına bağlı olarak değişebilir. Belirtiler arasında baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı ve kusma, denge bozukluğu, kas güçsüzlüğü, konuşma bozukluğu, görme sorunları, hafıza ve bilişsel sorunlar, nöbetler ve duyusal değişiklikler yer alabilir.

Beyin tümörleri birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Genetik faktörler, radyasyona maruz kalma, bazı enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi sorunları ve bazı genetik sendromlar beyin tümörü riskini artırabilir. Bununla birlikte, çoğu beyin tümörünün kesin nedeni bilinmemektedir.

Beyin tümörlerinin tanısı genellikle görüntüleme testleri, beyin biyopsisi ve laboratuvar testleri ile konulur. Tanıda manyetik rezonans görüntüleme (MRI), bilgisayarlı tomografi (BT) ve beyin biyopsisi gibi yöntemler kullanılır.

Beyin tümörleri tedavi edilebilir, ancak tedavi seçenekleri tümörün türüne, büyüklüğüne, konumuna ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak belirlenir. Tedavi yöntemleri arasında cerrahi müdahale, radyoterapi, kemoterapi, hedefe yönelik ilaç tedavisi ve immünoterapi gibi yöntemler bulunabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×